Allt hänger samman
  • Hem
  • Projektet
    • Mer om projektet
    • Fördjupning & inspiration
    • Om projektgruppen >
      • Seminarium
      • Nyhetsbrev
  • Skolbyggnaden
    • Mer om skolbyggnaden >
      • Dans >
        • Mer om dans
      • Ordningsbrytningar
  • Kontakt
  • Metoden
    • Introduktion
    • Översikt av undersökningarna
    • Undersökning 1 - Allt hänger samman >
      • Kursplan & läromål 1:a undersökningen
3 maj 2022 hade vi ett seminarium på Fylkingen

Allt hänger samman - Föreläsningar, Fika & Ordningsbrytningar

Efter veckor av funderingar och planering har vårt första seminarium ägt rum. Ägt rum. Denna gång i Fylkingens lokaler. I en del av det gamla Münchenbryggeriet vid den stora förkastningsbranten längs Södermalms norra sida.
Ett par veckor tidigare fann vi ut ordet seminariums latinska ursprung. För oss gav denna betydelse en extra laddning till mötet.

(SEMINARIUM - Från latinets seminarium, jordbit där växter tas upp från fröer, 1400-talet. Ursprungligen från seminarius: grogrund för utsäde, plantskola, förskola för plantor; av semen frö, utsäde. Latinets -arium betyder plats för. I svenska språket sedan 1712, med innebörden undervisningsform med aktiva deltagare).

I samarbete med arkitekten och konstnären Louise Hultén samt Fylkingens tekniker Stellan von Reybekiel skapade vi ett seminarium som gled åt föreställningshållet. Förhoppningsvis blev ett och annat frö planerat.
​


Picture
Picture
Picture
Det var en spännande samling av deltagare som dök upp och mötte Ulrika fastknuten i arkitekturen i entrén. Representanter från skolor, kommuner, flera olika arkitektbyråer, ArkDes, Läns muséet i Stockholm, Högskolan i Gävle, Kulturrådet, en kulturproducent från Kriminalvården dök upp, en danskonsulent, två illustratörer, en klass från bildlärarutbildningen på Konstfack och inte minst vår fotograf Jessica Björkwall som dokumenterade eftermiddagen.
Picture
Picture
Picture
Allt gick bra.
Malin berättade om projektet och gjorde övningar för att knyta an tankegångarna i deltagarnas egna upplevelse. De fick bla. göra en resa tillbaka i minnet till sin första skolbyggnad. Utforska skillnaden mellan att tänka och uppleva i kroppen, samt hur det är att bryta en ordning i sin egen kroppsupplevelse.

Sedan visade Carl-Johan bilder och introducerade våra tankar kring hur det är möjligt att se hur hela samhället, livet och världen hänger samman - genom att titta på arkitekturen i en skolbyggnad.

Ulrika dansade och gjorde en rumsundersökning med sin egen kropp, sedan guidade hon deltagarna till att själva känna sina kroppar i rummet - och rummet i sina kroppar.

Efter pausen berättade Pernilla Whålin Norén (Arkitekt SAR/MSA. Stadsarkitekt, samhällsplanerare och sakkunnig för kulturmiljövärden i Borlänge kommun) om sitt engagerade arbete med kontakten mellan barnen och beslutsfattarna i Borlänge kommun.

Vesna Stanišić (dramatiker & översättare, samt kulturproducent i Vallentuna kommun) talade om hur Skapande Skola fungerar och bristen på projekt som har arkitekturen i centrum.
​

Scenrummet på Fylkingen blev också en aktör i seminariet. Vi utforskade det tillsammans med deltagarna som fick höra Ulrikas möte med väggar och golv i dansen, ljus som förändrades, fönster som avtäcktes, stolar som flyttades...

​


Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
​I samtalet efter Vesnas anförande blev det tydligt att det finns ett behov av att knyta an den svenska akriktekturscenen med skolan. Att viljan och engagemanget finns – men att mycket handlar om okunskap kring hur kulturen i skolan är organiserad. 
En självklar aktivitet i vårt projekt tog genast form på idéplanet – till hösten kommer vi organisera inspirationskvällar för arkitekter och konstnärer som vill skapa kulturprojekt med arkitektur i fokus. Där vi både informerar om hur Skapande Skola fungerar och ingredienserna för ett bra projekt – samt bjuda på inspiration och upplevelser. 
En tydlig målgrupp är definierad; kreativt understimulerade arkitekter – konstnärliga och estetiska personer som sitter för mycket på kontor och anpassar sig efter budgetar.
En tydlig efterfrågan lika så: SkapandeSkolaprojekt med arkitektur i centrum.


Det var fint att samla så många engagerade personer med erfarenheter från olika verksamheter kopplade till skolan och arkitekturens värld. Alla har vi som människor och medborgare påtagliga erfarenheter från dessa viktiga samhällsfunktioner. I arkitekturens rum utspelas våra liv. Arkitekturen blir till när vi rör oss i den, som Ulrika skriver. Skolan har vi alla befunnit oss i och formats av, under många år av vår uppväxt. Den korta utflykt till våra första egna skolor som Malin fick deltagarna att utföra gjorde det tydligt och  gav upphov till många intressanta kommentarer. Flera mejl har kommit som reaktioner på seminariet – speciellt med kommentarer kring minnet av den egna skolan.
Roliga möten skedde och frön till nya samarbeten grodde på Fylkingen den 3 maj, det är vi glada för.
Tack alla deltagare - nu ser vi fram emot att se vart allt tar vägen!
Picture
Mycket trötta och nöjda tog projektgruppen ledigt onsdag 4 maj.
...och fortsatte fundera på hur vårt samhälle skulle se ut om skolan istället för att betrakta världen utifrån – kunde lära oss att vi är världen?

Carl-Johan, Malin & Ulrika
​


Picture
Picture

Seminarium 3 maj 2022

Föreläsningar, Fika & Ordningsbrytningar

Varmt välkommen till en eftermiddag för att utforska och uppleva arkitektur! 

Hur kan vi förstå en byggnad med kroppen? Hur kan vi göra arkitektur tillgänglig för barn & unga? Hur kan kommunerna skapa bättre strukturer för att kulturen ska få mer utrymme i grundskolan och vad händer egentligen när vi bryter ordningar?
Ta del av spännande tankegångar, möt andra engagerade människor, ta en kaffe och fundera över världen tillsammans med oss.

Väl mött 3:e maj!

Malin Rosén, Ulrika Blåeld Wedin & Carl-Johan Rosén (projektgruppen - Allt hänger samman)
Picture

​Fri entré & fika, anmäl dig senast 27/4

​Datum, tid & plats:


Tisdag 3 maj 2022 
Kl 13.00 – 16.30 
Fylkingen, Münchenbryggeriet 
Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm

​Välkommen!
Anmäl dig här
Vi återkommer med en bokningsbekräftelse via mejl. Din plats är bokad när du har svarat på det mejlet.

Antalet platser är begränsat, först till kvarn.


MEDVERKANDE TALARE:


Picture

Pernilla Wåhlin Norén

Arkitekt SAR/MSA. 
​
Pernilla är stadsarkitekt, samhällsplanerare och sakkunnig för kulturmiljövärden i Borlänge kommun. Hon är utbildad husarkitekt med slöjden som ingång i arkitektyrket och har tidigare varit lärare på Arkitekturskolan. Hon är också aktiv inom Svensk Form Dalarna, Dalarnas hemslöjdsförbund och Borlänge hemslöjdsförening


Talar om arkitekturens existentiella dimension och varför det är viktigt att utgå från människan i samhällsbyggandet. Hon berättar också om hur vi kan använda slöjden och det praktiska byggandet som ett sätt att hantera arkitekturfrågor och begrepp som inte går att förklara i ord.

Picture

Carl-Johan Rosén

Arkitekt & lärare, del i projektgruppen Allt hänger samman. 
​

Carl-Johan har undervisat i bild och arkitektur på bl.a. Grundis (Grundskolan för konstnärlig utbildning), Konstfack, Komvux och Norra Real. Han har ett stort intresse för skolbyggnaden, har publicerat artiklar, organiserat konferenser och föreläst om skolbyggnaden och skolans roll i samhället i olika sammanhang.
Talar om hur allt hänger samman och hur det synliggörs i skolans arkitektur.
​Talar om hur allt hänger samman och hur det synliggörs i skolans arkitektur.

Picture

Vesna Stanišić

Dramatiker & översättare, samt kulturproducent i Vallentuna kommun. 
Vesna har bla. arbetat på Dramaten, Nationalteatern i Belgrad, Backa teater, Örebro länsteater, Panikteatern och Pygméeteatern. Hon har också varit chefsdramaturg på Regionteatern Blekinge & Kronoberg.
Hon har tagit fram en långsiktig och hållbar struktur som säkrar en demokratisk fördelning av statsbidraget Skapande Skola för alla grundskoleelever i Vallentuna kommun.
Talar om sin erfarenhet av Skapande Skola och hur kommunerna kan använda statsbidraget i sin verksamhet. 

ÖVRIGA MEDVERKANDE:

​​​Ulrika Blåeld Wedin

Picture

Dansare & Koreograf, del i projektgruppen Allt hänger samman.

Skapar kroppsliga & ordnings-brytande upplevelser.

​Louise Hultén​
​

Picture

Arkitekt & konstnär, med stort intresse för rumsskapande och stämningar. 


Skapar rum & ljus.

​Malin Rosén​
​

Picture

Projektledare, för Allt hänger samman.

​i
ntroducerar projektet & utforskar direkt upplevelse med deltagarna.

Tack till Kulturrådet & Fylkingen!

Picture
Picture
Picture
  • Hem
  • Projektet
    • Mer om projektet
    • Fördjupning & inspiration
    • Om projektgruppen >
      • Seminarium
      • Nyhetsbrev
  • Skolbyggnaden
    • Mer om skolbyggnaden >
      • Dans >
        • Mer om dans
      • Ordningsbrytningar
  • Kontakt
  • Metoden
    • Introduktion
    • Översikt av undersökningarna
    • Undersökning 1 - Allt hänger samman >
      • Kursplan & läromål 1:a undersökningen