METODEN ALLT HÄNGER SAMMAN
Mellanstadiet
Hej lärare och andra pedagoger! Här är en ny metod för lärande för årskurs 5-6. Eleverna lär sig om arkitektur genom att utforska sin egen skolbyggnad - samtidigt som de lär sig att reflektera över hur världen, samhället och den egna kroppen hänger ihop med den byggda världen. Syftet med metoden är att introducera arkitektur på ett kreativt sätt. Den består av praktiska undersökningar för att främja ett kroppsbaserat lärande. Det är också en ämnesövergripande metod som syftar till att öka elevernas förmåga att förstå sammanhang och större perspektiv. |
DE FEM UNDERSÖKNINGARNA
Börja med undersökningen INTRODUKTION för att lära känna Allt hänger samman metoden som helhet. Där får ni prova övningar och bli bekant med strukturen.
INNEHÅLL
|
METODEN ÄR:
LÄS MER OM VÅRA TANKAR KRING METODEN HÄR |
ÖVERSIKT HELA METODEN
Ur Skolans värdegrund och uppdrag - Lgr22
"En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv. Genom ett historiskt perspektiv kan eleverna utveckla en förståelse för samtiden och en beredskap inför framtiden samt utveckla sin förmåga till dynamiskt tänkande.
Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet samt för att leva i ett samhälle med täta kontakter över kultur- och nationsgränser. Det internationella perspektivet innebär också att utveckla förståelse för den kulturella mångfalden inom landet.
Det etiska perspektivet är av betydelse för många av de frågor som tas upp i skolan. Perspektivet ska prägla skolans verksamhet för att ge grund för och främja elevernas förmåga att göra personliga ställningstaganden och agera ansvarsfullt mot sig själv och andra".